Jantarový hřebínek

Hřebínek z pravého baltského jantaru vhodný nejen pro česání, ale také jako masážní pomůcka. Lze navléct šňůrku a nosit ho i jako přívěsek. 

1 190 Kč 1 190 Kč / 1 ks
Dostupnost: Skladem (1 ks)
Kód: 129
Garance doručení
nepoškozeného zboží
Doprava zdarma
v rámci ČR nad 3500 Kč
Dárek zdarma
ke každé objednávce
Jednoduché obdarování
Doručíme přímo obdarované osobě.

Detailní popis produktu

Jantaru se odjakživa přisuzují blahodárné účinky na zdraví. Je to i docela logické. Vždyť jantar je zkamenělá pryskyřice pravěkých stromů, a pryskyřice vždy fungovala jako léčivá míza. Chrání strom před škůdci a při poškození kůry stromu v daném místě okamžitě vytváří ochrannou vrstvu.
O blahodárném působení jantaru se zmiňuje již Plinius Starší a Hippokrates. Kolem 3 až 8 % z hmotnosti baltského jantaru tvoří kyselina jantarová. Ta se prý uvolňuje při působení tělesného tepla na povrch jantaru. 
Kromě toho je jantar elektronegativní. Když se dostane do kontaktu s tělem, ionizuje ho a upravuje rovnováhu elektrolytů.

Hřebínek se dobře hodí k masáži pokožky hlavy i jako ozdoba. Lze ho navázat na šňůrku a nosit jako přívěsek. Na jeho povrchu jsme ponechali tenkou vrstvu kůry surového jantaru, díky které má typickou oranžově hnědou barvu. Kůra surového jantaru má nejvyšší obsah kyseliny jantarové. Nerovnosti na povrchu hřebínku nejsou závadou, povrch surového jantaru bývá totiž nejčastěji hrbolatý.     

Materiál:

  • přírodní baltský jantar 

Váha: 6,1 g

Rozměry: 68 x 27 x 6 mm

Původ jantaru:

  • Polsko  

Dodáváme v dárkové šperkové krabičce.

 

Co je jantar

Baltský jantar, zvaný také sukcinit, pochází z různých druhů již vymřelých jehličnanů Pinus succinifera. Odhaduje se až kolem 350 druhů jehličnanů. Baltský jantar má ze všech druhů nejvyšší podíl kyseliny jantarové. Ta tvoří až 8 % z jeho celkové hmotnosti.

Nejbohatší ložiska se podle odhadů nachází v Kaliningradské oblasti, dále pak na severu Polska, Litvy a podél pobřeží Baltského moře. Jeho věk se odhaduje na přibližně 28 až 54 milionů let. Je starší než samo Baltské moře.

Baltský jantar bývá pod žlutohnědou vrstvou zoxidované kůry průhledný, polo-průhledný nebo úplně neprůhledný, tzv. mléčný. Nabízí celou škálu barev, od sněhobílé až po béžovou, citronově žlutou, medovou, oranžovou, červenou až hnědou. Polský vědec Adam Chetnik ve svém Malém slovníku odrůd jantaru definoval kolem 200 variací.

Barvami a formou ale rozmanitost tohoto organického drahokamu nekončí. Příroda si s jantarem opravdu vyhrála a „namalovala“ v něm tisíce nádherných, těch nejoriginálnějších kreseb. Klidně by mohla vystavovat v Louvru vedle těch nejslavnějších malířů světa.

 

Jak o jantarový hřebínek pečovat 

  • Pravidelně hřebínek čistěte.

Nejlepším způsobem je otření látkou ze 100% bavlny nebo z klasické džínoviny. Jantar lze čistit nasucho, nebo látkou namočenou do vlažné vody. Pokud je to nutné, můžete použít trochu jemného mýdla nebo saponát, např. Jar. Dbejte ale na to, abyste poté jantar důkladně opláchli a osušili bavlněnou látkou. 

Nepoužívejte mikrovlákno ani žádné leštící hadříky z umělých vláken. K čištění nikdy nepoužívejte ultrazvukové čističky, parní čističe ani chemické prostředky. Pokud potřebujete vyčistit stříbrnou část šperku, použijte hadřík určený na čištění stříbra, vyhněte se ale částem z jantaru.

  • Mějte hřebínek pečlivě uložený

Ideální je hřebínek po použití schovat do bavlněného, případně hedvábného sáčku. Ochráníte jej tak před poškrábáním. Nedoporučujeme jantar nechávat společně s jinými předměty s ostrými kovovými hranami, zvyšuje se tím riziko poškrábání a poškození povrchu. 

  • Chraňte hřebínek před chemickými látkami

Jantar je obecně citlivý na chemikálie, např. parfémy, laky na vlasy nebo dezinfekci. Při častém kontaktu s nimi se může na jeho povrchu vytvořit bělavý povlak nebo může zmatnět. Šperk by se musel v takovém případě znovu přebrousit a přeleštit.

 

Barvy na fotografiích se mohou mírně lišit od skutečných barev v závislosti na nastavení obrazovky.

Doplňkové parametry

Kategorie: Jiné výrobky
Záruka: 2 roky
Hmotnost: 0.1 kg

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: