Magická proměna "kamene" v jantarové srdce

 

Jedna z prastarých baltských legend vypráví příběh o lásce mezi krásnou Jurate, dcerou boha hromu, a rybářem Kastytisem, který žil na břehu Baltského moře. Kastytis rozhazoval své sítě ve vodách, kde bylo zakázané lovit. Darmo k němu Jurate vysílala své posly, aby mladíka od jeho počínání odradili. Kastytis na jejich slova nedbal a lovil dál. Jurate nezůstalo než se za ním vypravit osobně. Když se ale mladí lidé poprvé spatřili, zasáhl je Amorův šíp. Aby mohli být pořád spolu, vzala Jurate milého do svého podmořského jantarového paláce. Její otec však byl jejich vztahem velice rozezlen a v hněvu zasáhl jantarový palác bleskem. Kastytis při tom zahynul a Jurate byla navěky uvězněna v troskách svého podmořského obydlí.

Když se jednou za čas Baltské moře rozbouří, úlomky jantarového paláce se vyplavují na břeh. Mnohé z těchto úlomků mají tvar slz. Lidé věří, že jsou to slzy krásné Jurate, která truchlí za svým ztraceným milým. Tyto slzy jsou zhmotněním její věčné lásky. 

 Jantarova-srdicka

 

Legendy o jantaru často vypráví příběhy lásky. Není proto divu, že se tento drahokam spojuje s projevy něhy a citu. Jantarové šperky ve tvaru srdce symbolizují oddanost a lásku. Přívěsek z jantarového srdíčka tak není pouhým řemeslným výrobkem a výsledný šperk není jen ozdobou.
Je také prostředkem, jak milované osobě vyjádřit hloubku svého citu i beze slov. 

 

11.Privesek-jantarove-srdce  

12.10.Privesek-jantarove-srdce

Jak vznikají jantarová srdíčka?

Jantarová srdíčka jsou mezi šperky z jantaru velice oblíbeným motivem. Podívejte se nám pod ruky, jak se neforemný „kámen“ proměňuje v klenot ladných křivek.

Rozumí se samo sebou, že šperk darovaný z čistého srdce musí být vytvořen z čistého drahokamu. Proto věnujeme velkou pozornost už výběru samotného surového jantaru. Jantar nesmí obsahovat žádné praskliny ani jiné kazy.

03.Privesek-jantarove-srdce

01.Privesek-jantarove-srdce

 

Samotné valouny mají v surovém stavu nepravidelný tvar. Je nutné je nejdříve ořezat a vybrousit do přibližné velikosti a tvaru.

02.Privesek-jantarove-srdce-v-procesu

02b-brouseni-jantaroveho-srdce

 

Poté následuje mravenčí práce, při které je nutná velká dávka trpělivosti. Výsledný tvar se po troškách ručně vybrousí tak, aby dokonale padl do obruby. Vyžaduje to velice precizní a jemnou práci. Platí to nejen pro broušení, ale také pro leštění. I to se provádí zcela ručně.  Až poté lze přistoupit k samotné kompletaci.

06.Privesek-jantarove-srdce

08.Privesek-jantarove-srdce

Tato jantarová srdíčka byla záměrně vytvořena tak, aby byla pořád v kontaktu s pokožkou. Jantar je lehoučký a hřejivý. Jeho hedvábný dotek uklidňuje a vyvolává pocit něžného objetí. Vždy, když se vaše milá podívá na tento srdíčkový přívěsek nebo ho vezme do ruky, pocítí vaši blízkost a srdce ji zaplaví vlna něhy.

Privesek-pozlacene-stribro-na-Valentyna-113421

Privesek-pozlacene-stribro-na-Valentyna-113424

Nechte tento drahokam opředený tajemnými legendami vyprávět váš příběh lásky za vás.

Rádi byste své milé, sestře, nebo mamince darovali takovéto jantarové srdíčko? Dostanete se k nim tudy