Jaká je skutečná cena jantaru

 

Často se nás zákazníci ptají, jaká je u jantaru cena za gram. Na tuto otázku ale neexistuje jednoduchá odpověď. Dva jantarové šperky s přibližně stejnou hmotností a podobného tvaru totiž můžou mít diametrálně odlišnou cenu. Pokud jeden může stát jen několik set korun, ten druhý může mít cenu i několik desítek tisíc korun. Jak se tedy v džungli jantarového světa vyznat? 

Na cenu jantaru má vliv mnoho faktorů.

  1. Původ jantaru
  2. Druh jantaru
  3. Kvalita jantaru
  4. Velikost a tvar výbrusu
  5. Zvláštnosti jako například fosilie hmyzu nebo rostlin

Než se na tyto faktory podíváme blíže, nutno podotknout, že mluvíme o čistě přírodním jantaru, který nebyl nijak modifikován ani rekonstruován.  

Původ jantaru

Původ surového jantaru je jedním z rozhodujících faktorů, které ovlivňují jeho cenu. Jantar nacházíme v různých částech světa. Jen z některých lokalit se však využívá ve šperkařství. Nejznámější je jantar z Pobaltí, tedy z jižního pobřeží Baltského moře. Dále se můžeme setkat i s jantarem z Ukrajiny, Madagaskaru, Dominikánské republiky, Mexika či Barmy. Ve šperkařství se nejvíce používá především jantar baltský.

Jantar z Ukrajiny se často vydává za baltský jantar, jelikož je mu velice podobný a je levnější. Co se vzhledu týče, rozdíl mezi jantarem baltským a ukrajinským bych srovnala s vltavíny z Besednice a z jiných lokalit, např. z Chlumu... Ukrajinský jantar je s baltským jantarem srovnatelný i co do stáří. Jeho kvalita ale (až na výjimky) nedosahuje kvality baltského jantaru, proto se velice často modifikuje. 

Pojďme ale dál. Nejvzácnější jantar je modrý jantar z Dominikánské republiky, především v kvalitě AAA. Jeho cena může dosahovat astronomických výšek. Proto někteří obchodníci vydávají mexický jantar nebo dominikánský zelený jantar za jantar modrý. Všechny tyto tři typy mají totiž pod ultrafialovým světlem specifickou výrazně modrou fluorescenci. Rozdíl mezi nimi uvidíte pod slunečním nebo intenzivním denním světlem a samozřejmě se u nich výrazně liší i cena. Ve srovnání s baltským jantarem je zelený dominikánský jantar o něco dražší, mexický jantar je zase levnější. Při ceně však musíme zohlednit i další faktory. 

01.Puvod-jantaru-01

Foto: Tyto korálky s velkým průvlekem jsou vybroušené z dominikánského jantaru a jsou fotografovány pod intenzivním bodovým denním světlem. Takto poznáte nejlépe, jestli jde o zelený nebo modrý jantar.

02.Puvod-jantaru-02

Foto: Korálky s velkým průvlekem na první a druhé fotografii mají více méně stejný tvar i velikost. Cena se ale liší a to v závislosti na původu jantaru, jeho druhu a kvalitě. Nejvyšší cena bude u korálků z dominikánského modrého jantaru, za ním budou následovat korálky ze zeleného jantaru a u těch z baltského jantaru bude cena nejnižší. 

Druh jantaru

Dalším důležitým faktorem je druh jantaru. Není totiž jantar jako jantar. Například u baltského jantaru je nejvzácnější, a tedy nejhodnotnější bílý jantar. Je až 10násobně dražší než jeho žlutá varianta. Dále záleží také na tom, jestli je průhledný, polomatný či matný. Velice obecně řečeno má u baltského jantaru mléčný jantar vyšší cenu než průhledný, zde ale hodně záleží na kvalitě. K tomu se ještě dostaneme. 

U dominikánského jantaru se setkáváme pouze s průhlednou formou. V jeho případě výrazně ovlivňuje cenu to, jestli jde o jantar žlutý, zelený nebo modrý. Nejméně zaplatíte za ten žlutý, někdy nazývaný také jako zlatý, nejvíce za modrý. 

03.Druh-a-puvod-jantaru-01

04.Druh-a-puvod-jantaru-02

05.Druh-a-puvod-jantaru-03

Foto: U přívěsků stejného tvaru, kvality a přibližně stejné velikosti je potřeba zohlednit původ a druh. Pokud za kuličku z modrého dominikánského jantaru v AAA kvalitě např. s průměrem 15 mm zaplatíte několik desítek tisíc korun, u zeleného a baltského jantaru vám bude stačit pár tisíc korun. 

06.Druh-jantaru-01

07.Druh-jantaru-02

08.Druh-jantaru-03

Foto: Bílý jantar je nejvzácnějším druhem baltského jantaru. Za ním následuje mléčná forma, především sytě žluté až oranžově hnědé barvy nebo druh, kde se bílý jantar promíchává se žlutým a vytváří nejrůznější kresby. Průhledná až poloprůhledná forma baltského jantaru bývá dostupnější, a tedy i jeho cena je o něco nižší. Ale pozor, pokud je průhledný baltský jantar v top kvalitě, toto pravidlo neplatí a jeho cena bude stejná jako u mléčného jantaru stejné kvality. 

Kvalita jantaru

Jak rozlišujeme kvalitu jantaru? Toto je poměrně složitá disciplína a chce to už trochu cviku a zkušeností. Nicméně, můžeme se řídit několika jednoduchými pravidly. S jantarem je to totiž podobné jako u jiných drahých kamenů. Posuzuje se barva, čistota a lom světla. Čím je barva jasnější, čím je tělo jantaru čistější a čím vyšší má lom světla, tím je hodnotnější. A to bez ohledu na to, jestli je průhledný nebo mléčný. Naopak, hodnotu jantaru snižují praskliny a inkluze, případně jiné kazy, nerovnosti povrchu, okem viditelné bublinky apod. Této otázce se ale budeme ještě věnovat podrobněji někdy příště. 

09.Kvalita-jantaru-01

10.Kvalita-jantaru-02

Foto: Především u modrého dominikánského jantaru na kvalitě velice záleží. Cena modrého jantaru AAA kvality bude mnohonásobně vyšší než u modrého jantaru s velkým množstvím inkluzí. 

Velikost a tvar výbrusu

Dalším významným faktorem ovlivňujícím cenu jantaru je jeho velikost. S velikostí totiž jeho cena roste exponenciálně. Čím větší frakce, tím vyšší cena. Pokud u malých nugetek, které běžně vyplavuje moře, je cena jen několik korun za gram, u velkých valounů, např. nad 200 g se cena šplhá na stovky až tisíce korun za gram. 

11.Velikost-jantaru-01

12.Velikost-jantaru-02

13.Velikost-jantaru-03

Foto: Malé frakce jantaru jsou nejběžnější a jsou velice levné. Z nich ale nic velkého nevybrousíte. Také platí pravidlo, že čím je jantar větší, tím má lepší barvu a obecně i kvalitu. 

S velikostí pak souvisí i to, jaký bude tvar výsledného šperku. Surový jantar nikdy nemá dokonale pravidelný tvar. Jeho povrch je často nerovný. Nejrůznější prohlubně či dokonce díry nejsou vůbec neobvyklé. Když tedy chcete vybrousit dokonale symetrický tvar, je logické, že bude při broušení velká ztráta materiálu. Čím kulatější tvar, tím vyšší nároky na velikost a tloušťku surového jantaru. Dva kousky stejné váhy ale jiného tvaru budou mít jinou cenu. Nejvyšší nároky na tvar a velikost surového kamene mají kuličky. Proto kuličky mají vždy vyšší cenu než placaté tenké kousky. Když pak srovnáváme například tvar slziček, čím je tvar slzičky kulatější a plnější, tím vyšší je její cena.

14.Tvar-jantaru-01

15.Tvar-jantaru-02

Foto: I když je slzička na první fotografii o něco menší, tím, že má dokonale pravidelný a plný tvar, bude její cena vyšší než u slzičky na níže uvedené fotografii. 

Vyšší cena za gram bude také u tvarů, u kterých je při broušení velká ztráta materiálu a jsou náročné na tvar surového kamene. K takovým tvarům patří kuličky, ale také donuty, válečky a podobné kulaté tvary (viz foto níže). O tom, jak se brousí kuličky, se dočtete více zde.    

16.Narocne-tvary-jantaru-01

18.Narocne-tvary-jantaru-02

 

19.Narocne-tvary-jantaru-03

Zvláštnosti jako například fosilie hmyzu nebo rostlin

No a v neposlední řadě hrají u ceny jantaru velkou roli zvláštnosti jako jsou fosilie hmyzu nebo rostlin. Tady také záleží na tom, o jaký druh hmyzu či rostliny se jedná, v jakém stavu se tyto fosilie zachovaly, tj. jestli je hmyz či rostlina celistvá nebo se zachoval jen malý kousek, jestli je dobře viditelná, nebo ji zakrývají jiné inkluze, bublinky atd.

Opět velice obecně řečeno, malé mušky jsou poměrně běžné, a tedy je klidně pořídíte za pár set korun. Mnohem méně častí jsou pavouci, opravdový komáři (na rozdíl od pakomárů, kteří jsou relativně častější) či lezoucí hmyz jako stonožky apod. No a za škorpióna, motýlí křídlo či ještěrku v jantaru dostanete doslova majlant. V Muzeu jantaru v Gdaňsku (mimochodem velice doporučuji) můžete vidět krásný kousek jantaru s dobře zachovaným škorpiónem. Muzeum tento kousek koupilo v přepočtu za cca 1,2 milionu korun. 

22.Zvlastnosti-jantaru-Skorpion-v-jantaru

Foto: Toto je onen slavný škorpión v jantaru z Muzea jantaru v Gdaňsku. Údajně je to jediný dosud nalezený škorpión v baltském jantaru.

20.Zvláštnosti_jantaru-02

Foto: Nejrůznější stonožky a podobný lezoucí hmyz patří mezi velice vzácné. 

Fosiliemi hmyzu zvláštnosti jantaru nekončí. Svět jantaru je opravdu velice rozmanitý a můžete se setkat s neuvěřitelně zajímavými kousky,  například se zachovanými otisky listů. To ale není všechno a takovýchto zvláštností je tolik, že by to klidně vydalo i na knihu.  

Vraťme se k naší původní otázce: jaká je tedy cena za gram jantaru? Inu, cena za gram již vybroušeného jantaru se může pohybovat v rozmezí pár stovek korun až několik tisíců, ba až deseti tisíců korun. Proto se i jantarový šperk nebo velký valoun kvalitního surového jantaru může stát hodnotnou investicí. Jantarové šperky totiž nejsou jen krásnou ozdobou. Mají svou kulturní a finanční hodnotu.