Jak pečovat o šperky z jantaru

Šperkům z jantaru dělá dobře, když se nosí. Aby však vydržely dlouho krásné, potřebují také naši péči. Jako nakonec jakýkoliv jiný šperk.

Při péči o jantar je dobré mít na mysli, že jde o zkamenělinu pryskyřice pravěkých stromů. Není to minerální kámen. Jantar je relativně křehký a poměrně měkký, na Mohsově stupnici má hodnotu 2,5 až 3. Je proto náchylnější na poškrábání a mechanické poškození. Je také důležité chránit jej před stykem s chemikáliemi a před nadměrnou oxidací. Přirozená oxidace přírodního jantaru je normálním jevem, jantar získává časem sytější odstín. Ale všechno má svůj čas a urychlením tohoto procesu dochází ke snížení jeho kvality. Aby byly šperky z jantaru stejně krásné, jako v den, kdy jste si je koupily, doporučujeme dodržovat několik jednoduchých rad.  

1. Pravidelně jantar čistěte

Nejlepším způsobem je otření látkou ze 100% bavlny. Nám se nejvíc osvědčila klasická džínovina. Jantar lze čistit nasucho nebo navlhčenou látkou. Pokud je potřeba, můžete použít trochu jemného mýdla. My po vyleštění používáme také saponát, například Jar. Dbejte ale na to, abyste poté jantar důkladně opláchli a osušili bavlněnou látkou. Nepoužívejte mikrovlákno ani žádné leštící hadříky z umělých vláken či hadříky určené na čištění stříbra a zlata. K čištění nikdy nepoužívejte ultrazvukové čističky, parní čističe ani chemické prostředky.

Jak-pecovat-o-jantar-04

2. Mějte své šperky pečlivě uložené

Ideální je jantarový šperk po nošení schovat do bavlněného, případně hedvábného sáčku. Zabráníte tak nadměrné oxidaci a ochráníte jej i před poškrábáním. Nedoporučujeme jantarové šperky nechávat společně s jinými šperky, především z kovu. Zvyšuje se tím riziko poškrábání a poškození povrchu.

Jak-pecovat-o-jantar-01

3. Nevystavujte jantar přímému slunečnímu záření a držte jej od zdroje tepla.

Myslete na to i při opalování nebo pokud se chystáte dát si horkou vanu. Jantaru nedělá dobře ani ledová voda či vystavení mrazu. Nejhůře snáší teplotní šok. Rychlá změna teploty může jantar poškodit. Když tedy v zimě přijedete vymrzlé domů a budete si chtít ruce zahřát v horké vodě, nejdříve si prstýnky s jantarem sundejte.  

4. Chraňte svůj jantar před parfémy, lakem na vlasy nebo dezinfekcí.

Při kontaktu s agresivními látkami se může na povrchu jantaru vytvořit bělavý povlak, který je těžké odstranit a riskujete tak povrchové poškození. Šperk by se musel v takovém případě znovu přebrousit a přeleštit. Jantar je obecně citlivý na chemikálie. Nenoste vaše šperky při koupání v bazénech s chlorovanou vodou, při úklidu nebo při jiné práci, kde na jantar mohou působit chemické látky.

Jak-pecovat-o-jantar-03