Jantarové koulování aneb jak se z jantaru brousí kuličky


Jantar je jedinečný drahokam, jehož kouzlo vytváří most mezi přírodou a člověkem. Jak se jantar mění v elegantní nadčasové šperky ve tvaru kuliček? Otevřete bránu do světa, kde se spojuje mistrovské umění broušení tohoto šperkového kamene s hlubokou symbolikou šperků.

Symbolika jantarových kuliček 

Důležitou součástí našeho života jsou symboly a talismany. Jsou všude kolem nás, vidí je každý, kdo je k nim otevřený. I jantarové kuličky jsou takovými malými talismany, které nám připomínají krásu a křehkost lidské existence, zároveň však symbolizují sílu přírody. Uchovávají v sobě sílu slunce i historii naší planety dlouhou miliony let. Kulatý tvar představuje dokonalost, celistvost a naplněnost. Jantar jako drahokam zase vyzařuje klid, teplo a harmonii. Při nošení jantarových šperků ve tvaru kuliček se můžeme spojit s tímto archaickým materiálem, který nám otevírá dveře k mnoha kulturám a jejich víře v sílu jantaru.

01.Baltsky-jantar_1

Jak se brousí kuličky 

Pojďme se podívat na to, jak se hrubé jantarové kameny proměňují v dokonalé kulaté klenoty.  

  1. Nejdříve se musí vybrat vhodné kameny surového jantaru. Kuličku totiž nelze udělat z každého kousku. Musí mít dostatečnou tloušťku a ideálně co nejkulatější tvar, aby byla ztráta materiálu co nejmenší. Čím nepravidelnější tvar, tím více se z něj musí odřezat. A jantar není zrovna levný materiál…

    01.rezani-jantaru
  2.  Vybrané kameny surového jantaru se nařežou na pravidelné krychle.

    03.jantar-kostky
    04.jantar-kostky
    05.jantar-kostky

    Tyto první dva kroky jsou nejnáročnější. Jak na trpělivost, tak i na čas, ale především schopnost výběru těch správných kamenů vhodných na kuličky. 

  3. Následuje obroušení hran kostek. Ty větší se obrousí ručně, ty menší, zpravidla s průměrem 9 mm a méně, se tromlují. Některé dílny, především ty, které se zaměřují na malé kuličky a používají menší frakce surového jantaru rovnou tromlují. V takovém případě je ale větší ztráta materiálu.

    06.jantar-brouseni

    07.jantar-brouseni

    08.jantar-obrousene-hrany

    09.jantar-obrousene-hrany

    10.jantar-obrousene-hrany

  4. Přichází na řadu broušení na speciálním soustruhu, my mu říkáme kulkárka. I tady brousíme pěkně kuličku po kuličce.

    12.jantar-kulkarka
    13.jantar-kulkarka

  5. Když už máme krásně kulatý tvar, můžeme se pustit do leštění. To je dlouhotrvající proces, který se skládá z několika kroků. Ještě den-dva potrvá, než dostaneme krásně lesklé kuličky. Naštěstí se tato fáze dělá už v leštičce, takže my už jen kontrolujeme, jestli jde všechno hladce. Ty velké kuličky dolešťujeme ručně, aby měly dokonalý lesk.

    14.jantar-kulicky-vylestene

  6. Moje nejoblíbenější část celého procesu je třídění kuliček - podle velikosti, kvality a barvy. Každou jednu kuličku pečlivě kontroluji, jestli nemá prasklinky nebo vady.

    16.jantarove-kulicky-trideni
    17.jantarove-kulicky-trideni

  7. Když už máme kuličky vytříděné, dostává se ke slovu vrtačka na dírky. Tady se občas stane, že když je v kuličce skrytá prasklinka, kulička praskne. Po navrtání dírek, začínáme kompletovat.

    18.jantarove-kulicky-navrtani

  8. Abychom mohli sestavit kuličkové náramky nebo náhrdelníky jednotné barvy, musíme vybírat z opravdu velkého množství kuliček stejné velikosti a kvality. Hlavně u velkých kuliček je to docela výzva, protože čím větší jantar, tím bývá jeho odstín a kresba jedinečnější, a tím hůře se hledají kuličky s podobnou kresbou a odstínem.

Z jantarových kuliček se nedělají jen náramky. Kuličky skýtají spoustu možností, od visacích či puzetových náušnic, po přívěsky a náhrdelníky nebo prsteny, ze kterých si můžete sestavit i krásné sety. 



Možná jste si všimli, že jsem se několikrát zmínila o kvalitě kuliček. V dalším článku si ukážeme, jak se kontroluje kvalita jantaru a jak rozlišit prasklinky od kresby.