Jaká je pravá barva jantaru

Mezi nejrozmanitějšími barvami světa najdeme i barvu jantarovou. Jaká však je doopravdy? Ano, jasně, asi si hned vybavíte takovou tu barvu koňaku, jasně hnědou nebo tmavou medově žlutou. Když ale přisuzujeme jantaru jen tento jeden odstín, hodně mu tím křivdíme. Koňaková barva tvoří jen malilinkatý zlomek všech barev a odstínů, které se ve světě jantaru objevují. Jeho svět je totiž velice pestrý. K široké paletě barev přispívá kromě lokality a podmínek, za kterých jantar fosilizoval, i druh stromu, z jehož pryskyřice jantar vznikl.

1_18.Jake-jsou-barvy-jantaru

Foto: Přírodní jantar může mít i barvu zelenou, modrou nebo načervenalou. Navíc jantar si rád hraje se světlem. Dominikánský se zbarví do zelena nebo do modra. Pokud u průhledného baltského jantaru neodbrousíme kůru, zůstane mu rezavě červená barva, což je právě barva kůry surového jantaru.    

Kde všude lze najít jantar

Ve světě je nejznámější a ve šperkařství nejdéle používaný baltský jantar. Rozhodně však není jediný svého druhu. Jantar vznikal na mnoha místech naší krásné planety. Kromě Pobaltí se další významnější ložiska nachází, nebo nacházela, například na Sicílii, v Rumunsku, Německu či na Ukrajině, a mimo Evropu také v Barmě, na Sumatře, Madagaskaru, v Mexiku nebo v Dominikánské republice. Dokonce i v České republice se u obce Valchov našel jantar. Podle svého naleziště dostal jméno valchovit. Jantar z různých lokalit se vyznačuje rozdílným vzhledem. Někdy lze už na první pohled určit, odkud daný kousek pochází. Pro šperkařství je nejvhodnější právě jantar baltský a dominikánský. Po vyleštění má vysoký lesk a vysoký lom světla.

11.Baltsky-jantar

Foto: Průhledný jantar nejvyšší kvality působí jako zkamenělá kapka oleje. Ani nemusíte být znalcem tohoto organického drahokamu a hned poznáte, že jde o skvost. Samozřejmě je velice důležitý i proces leštění. To je právě know-how , které si každá dílna střeží.   

Původ a formy baltského jantaru

Baltský jantar, zvaný také sukcinit, pochází z různých druhů již vymřelých jehličnanů Pinus succinifera. Odhaduje se až kolem 350 druhů jehličnanů. Baltský jantar má ze všech druhů nejvyšší podíl kyseliny jantarové. Ta tvoří až 8 % z jeho celkové hmotnosti. Nejbohatší ložiska se podle odhadů nachází v Kaliningradské oblasti, dále pak na severu Polska, Litvy a podél pobřeží Baltského moře. Jeho věk se odhaduje na přibližně 28 až 54 milionů let. Je starší než samo Baltské moře. Baltský jantar bývá pod žlutohnědou vrstvou zoxidované kůry průhledný, polo-průhledný nebo úplně neprůhledný, tzv. mléčný. Nabízí celou škálu barev, od sněhobílé až po béžovou, citronově žlutou, medovou, oranžovou, červenou až hnědou. Polský vědec Adam Chetnik ve svém Malém slovníku odrůd jantaru definoval kolem 200 variací. Barvami a formou ale rozmanitost tohoto organického drahokamu nekončí. Příroda si s jantarem opravdu vyhrála a „namalovala“ v něm tisíce nádherných, těch nejoriginálnějších kreseb. Klidně by mohla vystavovat v Louvru vedle těch nejslavnějších malířů světa.

02.Baltsky-bily-jantar

10.Baltsky-jantar

1_09.Baltsky-jantar

08.Baltsky-jantar

1_07.Baltsky-jantar

Foto: Toto je jen malý zlomek nejrůznějších forem a kreseb, které v baltském jantaru nacházíme. 

 

V baltském jantaru se často setkáváme s neprůhlednou formou. V průběhu fosilizace se za velmi specifických podmínek, tj. za určité teploty, vlhkosti, tlaku atd. v jantaru vytvořily mikroskopické bublinky. Čím více bublinek, tím neprůhlednější jantar. Nejvíce bublinek je v bílém jantaru. Odhaduje se až 900 000 bublinek na 1 mm3. Pro srovnání, ve žlutém neprůhledném jantaru jich je jen 25 000 na 1 mm3.   

 

01.Baltsky-zluto-bily-jantar

Foto: Tento proces je krásně vidět například na tomto přívěsku. Ve spodní části je jantar bílý, zcela neprůhledný. V horní polovině jsou zase vidět drobné bublinky, které jeho průhlednost jaksi "zakalují". 

Dominikánský jantar pochází ze stromu - luštěniny Hymenea protera, který už vyhynul. Dnes rostou v jižní Americe nebo v Africe podobné druhy tohoto stromu, například kurbaryl (Hymenea courbaril). Ten také vylučuje velké množství pryskyřice, z ní se ale jantaru rozhodně nedočkáme… Alespoň ne nejbližších několik desítek milionů let.

Dominikánský jantar patří mezi velice vzácné druhy. Je specifický svým zbarvením a optickými vlastnostmi. Odráží zelené a modré vlny světelného spektra, proto se na černém podkladě zbarví do zelena nebo do modra. Barva samotného jantaru je však žlutá. Přesněji, pohybuje se po velmi široké paletě, od světle žluté až po oranžovou a červenohnědou. Velice, ale opravdu velice zřídkavě, se objevuje i krvavě červený jantar. My jsme za celou tu dobu, co se jantarem zabýváme, měli jeden jediný kousek krvavě červeného jantaru. Byl právě z Dominikánské republiky a byl opravdu nádherný.  Také modrý jantar je velice vzácný. Bývá nazýván také jako „král jantarů“. Ve své nejvyšší kvalitě je jeho cena srovnatelná s cenou nejkvalitnějších přírodních diamantů.

Cerveny_jantar

Foto: Ten krvavě červený jantar, jsem ani nestihla vyfotit. Byl tak krásný, že si ho koupili první zákazníci, kteří ho uviděli. Dodnes si na ně vzpomínám a jsem ráda, že se dostal do rukou milých lidí. Tento kousek, který vidíte na fotografií už má jemný čajový odstín. I ten byl ale krásný.  

1_14.Dominikansky-modry-jantar-sky-blue

Foto: Dominikánský modrý jantar AAA kvality, tzv. sky blue. Barva samotného jantaru je světle žlutá, má vysoký lesk a krásně u něj vyzní facetovaný výbrus.  

220231

Foto: Zeleno-modrý dominikánský jantar je také velmi vzácný. 

1_15.Dominikansky-zeleny-jantar

Foto: Zelený jantar si také rád hraje se světlem. Pod intenzivním světlem se odhalí tok zkamenělé pryskyřice.  

Jantar je vůbec nádherný drahokam. A tajemný. Má duši a umí k člověku promlouvat. Stačí jen pozorně naslouchat.

Že je každý kousek jedinečný, přesvědčte se v široké nabídce našich šperků a vyberte si ten, který vás chytne za srdce:
Přívěsky z baltského jantaru
Přívěsky z dominikánského jantaru
Prsteny s baltským jantarem
Prsteny s dominikánským jantarem